DIABETES OCH TRÄNING!

Fysisk aktivitet ökar insulinkänsligheten;

När du utövar någon fysisk aktivitet sänker insulinet blodsockret mer än vanligt eftersom insulinkänsligheten ökar. Insulinkänsligheten kan sitta kvar upp till 24 timmar efter träning och därför behöver många diabetiker minska sina insulindoser och/eller äta mer före, under och efter ett träningspass. Om du äter och tar dina normala insulindoser finns en risk att man drabbas av hypoglukemi (insulinkänning) under träningspasset, under natten och ibland till och med under kommande förmiddag.

Viktigt att veta är att man inte helt ska undvika att ta sitt insulin innan träning för då ökar man insulinkänsligheten för ett insulin som inte finns. Kroppen behöver nämligen insulinet för att för att glukosen (druvsockret) ska kunna ta sig in i muskelcellerna. Får kroppen inget bränsle leder detta till minskad prestationsförmånga.


Fysisk aktivitet ökar adrenalinet i blodet;


Under en match kan blodsockret stiga trots att du rör på dig. Detta händer eftersom adrenalinet ökar frisättningen av glukos (druvsocker) från levern för att kroppen ska få mer energi.

Adrenalinet påverkar även insulinkänsligheten i muskelcellerna och minskar energiupptaget av muskelcellerna, precis som vid insulinbrist. Därmed höjs blodsockervärdet och man får sämre prestationsförmåga om man inte har kompenserat med tillräckliga mängder insulin.

Planera ett träningspass;

- Ät ordentlig mat 1-3 timmar innan träning. Eventuellt behövs insulindosen justeras ner till denna måltid.
- Ta blodsocker innan träning (se tabellen nedan) och eventuellt under träningspasset också om det är långt.
- Se till att ha snabba kolhydrater med dig till träning (druvsocker, sportdryck)
- Drick ordentligt både innan, under och efter träning.
- Om träningspasset överstiger 30 minuter, förse kroppen med extra kolhydrater. 15-30 gram per halvtimme. Exempel på kolhydrater är druvsocker, juice, mjölk, saft, choklad. (15 gram = 1 dl söt saft, ½ kexchoklad)
- Se till att du äter efter träning, blanda gärna både snabba och långsamma kolhydrater (lite godis och grovt bröd)
- Eventuellt kan nattdosen och frukostdosen med insulin behöva justeras ner efter träning.

Såhär tolkar du ditt blodsocker innan ett träningspass;



Insulindoser och extra kolhydrater


(Har gjort dessa underbara tabeller i paint, vad duktig jag är ;)..)

Lycka till med träningen alla diabetiker. Om ni undrar något är alla välkomna att fråga :)

TITTA HIT - DIABETIKER!

Det kan vara bra att man har något på sig som visar att man är diabetiker när man är ute, ifall man skulle trilla ihop någonstans eller dylikt. Här är två bra exempel på produkter som finns. 

 

Ett diabeteshalsband samt ett id-kort som visar att du är diabetiker. På baksidan av halsbandet kan du gravera in ditt personnummer, namn, telefonnummer till någon anhörig, med mera. Och på id-kortets baksida står det "Jag har diabetes, om jag påträffas omtöcknad men kan svälja, ge mig något sött, socker, mjölk eller söt dryck. Om jag är medvetslös för mig till närmaste läkare eller sjukhus." Och denna text står även på engelska.

Här kan du beställa dessa produkter;
http://www.diabetes.se/Templates/Extension____252.aspx?CatID=248

Själv har jag både id-kortet i min plånbok + att jag har beställt diabeteshalsbandet. Halsbandet har dock inte kommit ännu men jag lägger upp en bild när det har kommit och jag har satt på mig det :)

Har ni något med er som visar att ni är diabetiker?


KOMPLEMENT - DIABETES OCH ALKOHOL

Jag måste bara kompletera en sak angående diabetes och alkohol. Det är viktigt att veta vad som händer i kroppen när du är påverkad av alkohol. Som ni kanske minns från mitt tidigare inlägg har alkohol en mycket effektiv blodsockersänkande effekt några timmar efter.

Levern som i vanliga fall förser blodet med socker fungerar inte som vanligt när du dricker alkohol. När du har druckit alkohol jobbar levern med att få bort alkoholen som är ett gift för kroppen istället för att förse blodet med socker. Att höja blodsockret kommer alltså i andra hand och det kan till och med bli så att levern inte klarar av att höjda blodsockret vid en insulinkänning. Därför är det viktigt att du har koll på ditt blodsocker när du dricker och alltid äter något innan du går och lägger dig. Var också noga med att ställa klockan på morgonen så att du kan kolla ditt blodsocker samt att du kommer upp i tid för att äta frukost.


DIABETESPRYLAR!

Utan dessa vänner skulle en diabetiker inte klara sig. Dessa prylar ligger mig varmt om hjärtat! ;) Jag är rent ut sagt tacksam att dessa produkter finns - kärlek! Självklart är inte detta allt som finns, men det här är det jag använder mig av.




Blå penna; långtidsverkande insulin - lantus
Vit penna; snabbverkande insulin - humalog

Vit apparat; blodsockermätare - clucocard x-meter

Vit burk; teststickor som du sätter in i blodsockermätaren
Grå "manick"; penna som används för att skjuta ett litet hål i fingret så att du får en ut en bloddroppe som sedan droppas på teststickan som då sitter i blodsockermätaren. På fem sekunder visar den vad ditt blodsockervärde är

Vad använder du dig av?


VAD KAN DU OM DIABETES?

http://www.netdoktor.se/diabetes/?_PageId=115465
Här bjuder jag på en länk som leder till ett test. Testa dig själv och se hur mycket kunskap du har om diabetes :) Jag har själv gjort testet och hade 7/7 rätt :)
Hur många rätt hade du?


ÄVENTYR!

Imorse vaknade jag med ett högt blodsocker, det låg på 17.9 mmol. Usch, inge vidare trevligt måste jag säga. Man mår liksom inte bra när det ligger så högt. Tog 6 enheter humalog och åt en knäckemacka med ost på samt en tallrik fil.
Passade även på att städa mitt rum eftersom blodsockret sjunker när man håller igång och nu hade det gått ned till 9.6 mmol. Så himla skönt! Idag blir det lunch vid 14.00 eftersom middagen blir lite senare idag. Ska nämligen träffa mitt gamla gymnasiegäng över middag, ska bli så himla roligt då vi inte har setts på ungefär två år! :) Hoppas bara att vädret tillåter också eftersom jag har en bra bit att åka.

Hur gör ni diabetiker när ni vet att ni till exempel som jag idag, ska äta middag lite senare än vanligt? Försöker ni också förskjuta måltiderna under dagen lite, så att det inte blir för långt mellan insulindoserna? Eller hur gör ni? Blir det för långt mellan måltiderna med insulinet brukar jag få ett väldigt högt blodsocker, ett tecken på att kroppen behöver mer insulin.

DAGEN EFTER FEST!

Sådär, nu kommer uppdateringen om hur det gick med blodsockret efter i lördags då det var både match och fest. Jag tog ett blodsockervärde innan matchen började, då låg det på 11.8 mmol. Jag spelar hela matchen och när vi sätter oss i bilen för att åka hem bestämmer jag mig för att testa blodsockret igen. Ingen rolig nyhet direkt, mätaren visade 17.1 mmol. Innan middagen har jag ett blodsocker på 21.3 mmol, dags att ta insulin..
Jag tog då min basdos som är 6 enheter humalog samt min lantus på 18 enheter. Till middag blev det en ganska stor potatis med 7 köttbullar samt en liten liten klick lingonsylt. Drack ett stort glas vatten till det.
Drar iväg på lagfesten vid 19.30 och vid 21.00 har jag ett blodsocker på 7.8 mmol. Perfekt, korkar då upp vinflaskan och ser till att äta både lite godis och chips under kvällen. Räknade allt jag drack under kvällen..

- 1 glas rosévin
- 3 glas vitt vin (black tower)
- 1 kokosshot
- 1 smirnoff ice

Klockan var väl runt 04.00 när jag kom hem efter en lång kväll. Hade då ett blodsocker på 19.6 mmol. Eftersom jag hade spelat match, druckit och dansat under kvällen bestämde jag mig för att inte ta något insulin, utan åt en smörgås med ost på. Ställde klockan på 07.00 och hade ett blodsocker på 17.0 mmol. Somnade om till 10.00 och hade då ett värde på 16.9. Tog bara 3 enheter humalog till frukosten, åt 2 ostmackor och en liten tallrik fil med banan i. Hade ganska högt blodsocker hela dagen, låg ungefär runt 15.0 mmol, men vågade inte ta för mycket insulin för jag kände att jag ligger hellre lite högt än att jag får en insulinkänning.

Idag ligger blodsockret i alla fall bättre, vilket är väldigt skönt!

Ett stort tack till alla för era tips angående diabetes och alkohol!

FULLSPÄCKAD LÖRDAG!

Idag är det full fart hela dagen lång. Ska alldeles straxt hoppa in i duschen och därefter äta en ordentlig lunch. Blir nog spaghetti med falukorv och ett glas mjölk. Blodsockret avgör hur mycket insulin jag ska ta till det.
Klockan 16.30 är det matchstart. Efter matchen ska jag hem och duscha snabbt samt äta en stadig middag. Tror att det blir kokt potatis med köttbullar och gräddsås. Direkt därefter ska jag på lagfest så det är mycket i huvudet just nu med blodsocker och insulindoser.
Jag har handlat en flaska vin till ikväll. Black tower, ett vitt vin med alkoholhalt på 8,5 procent. Jag tror att det nästan alltid har gått bra med det vinet och blodsockret. Gäller att äta ordentligt och tänka på att jag har spelat match idag också, så att jag inte tar för mycket insulin och får en insulinkänning. Det är verkligen jättejobbigt när man har druckit alkohol.

Jag får skriva imorgon och se hur det har gått med blodsockret :)


DIABETES OCH ALKOHOL!

Diabetes och alkohol;
Diabetes och alkohol är en ganska "allvarlig" fråga. Självklart kan du festa även om du har diabetes men det gäller att man har lite kunskap om det och därför tänkte jag försöka förklara lite här i min blogg. Information som är bra för både diabetiker och icke diabetiker. Det är alltid skönt för oss diabetiker om någon/några i sällskapet har kunskap om hur diabetes fungerar i samband med alkohol.

När du som diabetiker dricker alkohol bör du dricka den långsamt, annars är det svårt för kroppen att hänga med. Till en början stiger blodsockret men vad som är otroligt viktigt att känna till är att alkohol har en blodsockersänkande effekt några timmar efter. Därför är det viktigt att du alltid äter något innan du går i säng för kvällen. Du kan annars få en svår insulinkänning under natten och det är då inte säkert att du vaknar. Tänk också på vad du har gjort under dagen, aktiviteter osv. Detta påverkar också ditt blodsocker i efterhand. Även om du varit ute och dansat på kvällen.

Kolla blodsockeret flera gånger under kvällen, då "fylla" har samma symtom som en insulinkänning. Därför kan det ibland vara svårt att känna om blodsockret sjunker när du är påverkad av alkohol. Se också till att åtminstonde någon/några i sällskapet vet att du är diabetiker och vet vad dem ska göra om något händer. Bär gärna någon symbol som visar att du har diabetes. På denna sida hittar du både halsband och id-kort som är bra att ha. http://www.diabetes.se/Templates/Extension____252.aspx?CatID=248

Viktigt att tänka på;
- se till att du har ätit ordentligt under dagen så att du har en bra bas att stå på
- drick långsamt och med måtta
- kolla ditt blodsocker under kvällen
- ät alltid något innan du går och lägger dig
- ställ klockan för att ta blodsocker under natten och morgonen
- gå upp i tid för att äta, sen kan du gå och lägga dig igen
- var noga med att ta blodsocker dagen efter

Egna frågor och funderingar;
Trots att jag har haft min diabetes i 17 år finns det fortfarande många frågetecken och så kommer det nog alltid att vara. Jag har inte festat så himla länge faktiskt, kanske något/några år.
Om jag är ute och festar en kväll brukar jag oftast ha väldigt högt blodsocker när jag kommer hem, allt mellan 15-30 mmol. Ligger jag över 20 mmol brukar jag inte äta något innan jag somnar. Frågan är om det är rätt eller fel? Jag brukar inte få känningar under natten utan brukar vakna med ungefär 9-13 mmol på morgonen. Tar då ungefär 5 enheter humalog och äter frukost som vanligt.
Däremot brukar mina känningar dyka upp efter frukosten, kanske borde jag ta mindre insulin till frukosten? Samtidigt vill jag inte ha ett för högt blodsocker och vill därför inte heller ta för lite insulin. Ibland är det verkligen jättesvårt! Jag upplever också att det tar längre tid för blodsockret att stiga om jag haft en insulinkänning. Jag vill också kunna vara ute och festa utan att drabbas av svåra känningar dagen efter :(

Jag skulle verkligen behöva era tips, hur gör ni för att få det att fungera?


PERFEKT MORGON!

Tänk vilken underbar start man kan få på dagen genom att ligga perfekt i blodsocker. Jag gick upp 09.30 och tog ett blodsocker och mätaren visar 5.0 mmol. Underbart! :) Till frukost blev det en tallrik havregrynsgröt med lingonsylt och mjölk samt en smörgås. Och jag får ju inte glömma min kopp citronte, riktigt gott!


RÖRANDE FILM!

Jag måste bara slänga upp en otroligt rörande film. Jag har sett den flera gånger om och blir lika rörd varje gång.


EN TISDAG!

Imorse vaknade jag med ett lite väl högt blodsocker, 14.5 mmol. Tog mitt insulin och åt en halv tallrik filmjölk och två mackor med enbart smör på. Till det tog jag 6 enheter humalog.
Låg fortfarande lite högt nu vid lunchen, 12.9 mmol. Bestämde mig för att ta en liten promenad ned till pizzerian för att beställa en avocadosallad. Nu sitter jag här, mätt och belåten. Eftersom jag är glutenintollerant åt jag inget bröd till utan enbart sallad + att jag drack en loka citron. Tog 5 enheter humalog och nu hoppas jag på att blodsockret sjunker lite till :)

Motion - viktigt för en diabetiker men även för andra;

Som ni säkert redan vet är det viktigt att man är aktiv när man har diabetes. Träning hjälper nämligen blodsockret att ligga på en jämn och fin nivå (i alla fall för mig). Jag märker direkt om jag inte har tränat som jag brukar, för då stiger mitt blodsocker. Det är viktigt att man hittar ett sätt som är roligt att motionera på så att man håller igång.
Jag tränar innebandy två dagar i veckan och spelar oftast match på helgen. Har ganska nyligen börjat på gym också, trodde inte att det var min grej men det visade sig vara riktigt roligt faktiskt.

Såhär ser min träning ut denna vecka;

måndag - gymmet

tisdag - innebandyträning

onsdag - innebandyträning

torsdag - gymmet

fredag - vila

lördag - innebandymatch

söndag - vila


Hur motionerar ni? Brukar ni märka på blodsockret om ni inte tränat på ett tag?


TILLÄGG : HYPOGLYKEMI - INSULINKÄNNING

MYCKET VIKTIGT!

Om en diabetiker har hamnat i insulinkoma, det vill säga är medvetslös, är det viktigt att känna till att du absolut inte får stoppa något i munnen på denna person. Personen i fråga kan då kvävas. Ring ambulansen direkt!

Om personen däremot är vid medvetande är det väldigt viktigt att man ger något sött, som jag tidigare nämne. Bra alternativ är - druvsocker, mjölk, juice, sockrad saft, etc. Det är några exempel på sådant som fort går ut i blodet och därmed höjer blodsockeret.


LUNCH!

Precis som jag trodde så skulle mitt blodsocker som var lite högt efter frukosten, 12.8 mmol, gå ned. Innan lunchen hade jag ett värde på 3.7 mmol så det blev till att ta några tuggor av maten och lite mjölk innan jag tog mitt insulin och åt resten av lunchen.
Jag åt makaroner med korvstroganoff samt drack ett glas mjölk. Till det tog jag 4 enheter humalog eftersom jag hade en insulinkänning precis vid lunchen.

Hur gör ni när ni får en insulinkänning precis innan ni ska ta insulin i samband med en måltid?

Ikväll kommer det att bli lite sötsaker eftersom det är alla hjärtans dag. Jag tycker absolut inte att man ska ruta in sig bara för att man har diabetes, det gäller bara att prova sig fram och se vad som fungerar och inte fungerar. Det är så man lär sig.
Jag kommer att fira alla hjärtans dag tillsammans med min flickvän. Det blir middag och sen efterrätt. Jag får se vad blodsockret ligger på innan middagen så får vi se om jag kanske behöver ta någon extra enhet insulin ikväll, med tanke på efterrätten. Ska inte äta så mycket, men jag vill inte få ett skyhögt värde efteråt. Det är tur att det finns blodsockermätare! ;)

Detta står på menyn ikväll;


varmrätt - kycklingtacos med guacamole

efterrätt - bär med riven vit choklad, serveras med gammeldags vaniljglass

Glad alla hjärtans dag alla, sprid kärlek och ta hand om varandra! :)




MIN MORGON!

Min morgon startade med ett blodsocker på 4.0 mmol. Då började jag känna av att det var en insulinkänning på ingång så jag åt två tabletter dextrosol och drack ett litet glas oboy. 1 timme senare hade mitt blodsocker gått upp till 10.8. Jag mår som bäst när mitt blodsocker ligger mellan 6-10 mmol.

Till frukost blev det en tallrik havregrynsgröt med lite sylt och mjölk samt en knäckebrödskiva med ägg på (självklart glutenfritt eftersom jag även är glutenintollerant) och nu låg mitt blodsocker på 12.8 mmol. Dock lite högt. Till frukosten tog jag 6 enheter humalog.

Vad brukar ni äta till frukost? :)


HYPOGLYKEMI - INSULINKÄNNING

Vad innebär hypoglykemi (insulinkänning)?
En person som behandlas med insulin kan ibland få insulinkänning, vilket i sin tur innebär att blodsockernivån är för låg. Detta måste alltid behandlas! Anledningen till varför en insulinkänning kommer kan vara för hög insulindos, att du ätit för dåligt, överhoppad måltid eller att du ansträngt dig mer än vanligt. Om blodsockert sjunker ner mot 1 mmol finns stor risk för insulinkoma med kramper och medvetslöshet!

Ett normalt blodsockervärde ligger mellan 4-10 mmol.

Hur kan du hjälpa en person som har insulinkänning?

Ibland kan blodsockret vara så pass lågt att personen i fråga inte längre kan ta hand om sig själv. Då är det viktigt att du finns till hands och inte är rädd för att ingripa. Ge personen något sött / något som är rikt med kolhydrater - druvsocker, mjölk, juice, sockrad saft, smörgås etc.

Detta är tecken på en insulinkänning;

- svettningar

- blekhet

- skakningar

- trötthet

- huvudvärk

- koncentrationssvårigheter

- hungerkänsla

- irritation
- hjärtklappning
- synrubbningar


DIABETES TYP ETT!

Vad är diabetes typ ett?
Kroppens insulinproduktion har slutat att fungera. Immunsystemet förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln och på sikt leder det till insulinbrist. Man vet ännu inte varför immunsystemet som är till för att skydda kroppen mot infektioner förstör de egna insulinproducerande cellerna.
Om man har diabetes typ ett går det inte att behandla med insulintabletter eftersom insulinet förstörs när de kommer i kontakt med mag- och tarmkanalens safter. Det enda sättet att tillföra kroppen insulin är genom injektioner (sprutor/pump)

Här är en film som förklarar jättebra vad diabetes är :)



Hoppas att ni blev något klokare! :)

VÄLKOMMEN!

Välkommen till min nya blogg - ettlivsomdiabetiker.

I den här bloggen kommer ni att få följa mig & min diabetes. Syftet med denna blogg är att man ska få bredare kunskap om diabetes och att diabetiker samt andra människor ska kunna utbyta erfarenheter med varandra. Jag tror att det är jättenyttigt. Det finns säkert många människor ute i världen som har många frågor om diabetes och jag ser detta som ett sätt att kunna hjälpas åt. Jag ser verkligen fram emot att driva denna blogg och på mitt eget sätt kunna bidra till ett lättare liv med diabetes!

Lite kort information om mig;

Jag heter Emelie och jag är 20 år gammal. När jag var 3 år fick jag två diagnoser - diabetes och glutenintollerans. På min fritid spelar jag innebandy i världens bästa lag, umgås med min flickvän, mina vänner och min familj/släkt.


Om ni funderar över något är det bara att fråga :)


RSS 2.0